Enter your keyword

Hudtyper och Produktsguide

Hudtyper
Vad kan OCM göra för din hud?
Tips på produkter efter hudtyp

Hudtyper
Vad kan OCM göra för din hud?
Tips på produkter efter hudtyp

Hudtyper

Svårt och välja hud typ?

Den vanligaste hudtypen är blandhy. T.ex att man har normal hy runtom i ansiktet, ofta kinder men fet hy i
t-zonen (panna, näsa och haka). Huden kan även ändras mellan årstiderna, kan vara mer bland hy på sommaren och mer torr hy på vintern. Upplever man inga större problem med huden utan lite torr i bland och fet ibland är du säker en blandhy 🙂

Alla hudtyper kan bli glansiga och feta. Men det är bara när den är helt rengjord som vi kan veta vilken hudtyp vi har. Yttorrhet är mycket vanligt och kan uppstå oavsett hudtyp.

Blandhy - En blandning mellan torr, fet och normal hy. Oftast är man torr om kinderna och fet i
t-zonen. En blandad hy kan också vara normal i T-zonen En blandad hy kan ha flera olika egenskaper men den består alltid av en kombination av olika hudtyper uppdelade på olika zoner i ansiktet. Blandad hy kan även yttra sig som normal eller torr hud i nästan hela ansiktet förutom på endast en zon - exempelvis näsa/haka/panna där huden kan vara något fetare.

Normal hy - Normal hy är inte den vanligaste hudtypen som många tror, det är blandad hy som är vanligast. Normal hy är mjuk och spänstig, varken för torr eller för fet utan helt enkelt välbalanserad. Den normala huden har en jämn färgton, inga fjälliga områden och inga synliga porer. Det enda problemet med normal hud är att man lätt försummar den eftersom det inte finns några synliga problem. Glöm inte att även en vacker hud behöver noggrann vård för att behålla sin fräschör länge.
En normal hy har oftast inte finnar och pormaskar. Den stramar inte efter tvätt, och blir heller inte oljig. Man brukar säga att huden är i balans. En normal hy blir ofta torr med åren då den egna produktionen av naturliga fetter och oljor minskar. Rätt ansiktsvård kan förhindra att huden känns trött och sliten och med rätt vård fördröjs hudens åldrande.

Torr hy - Torr hy är ofta känslig. En torr hy har brist på både fukt och fett. Huden kan vara fjällig och sträv på hudytan och detta är på grund av otillräcklig talgproduktion och en allmänt dålig fuktbalans. I många fall är torr hud i själva verket normal hud som felbehandlats så att den torkat ut. Torr hy är finporig, porerna är mycket små och knappt synliga. Det händer att man kan bli så torr att huden utvecklar eksem. En torr hy har aldrig problem med finnar eftersom den har ett underskott av talg. Huden kan ibland kännas tunn och blodkärl under huden kan synas. De framträder ofta på kinder och näsa men kan också synas i övriga ansiktet. Personer med torr hud får ofta rynkor runt mun och ögon. Torr hy kan bero på flera faktorer som ärftlighet, miljöpåverkan, hormoner, ålder och fel hudvårdsprodukter.

Känslig hy - Känslig hy är ofta lätt irriterad och röd. Det som framförallt kännetecknar en känslig hud är att den har ytliga och vidgade blodkärl. Det kan se ut som små eller stora spindlar, med en mittpunkt och tunna kärl som sprider sig ut från mitten eller mer som ett fint nät. Känslig hy är extra känslig för olika typer av påfrestning som värme, kyla, sol och torr luft. Känslig hud med ytliga kärl kan bero på olika orsaker men oftast är det ärftligt och kan ha förvärrats av ens leverne. Känslig hy kan du ha oavsett hudtyp.
En känslig hy ser ofta lite genomskinlig ut och har ytliga blodkärl. Personer med känslig hud upplever ofta reaktioner på kryddstark mat, parfymerade produkter, kyla och sol.

Mogen hy - Med åren tappar huden helt normalt sin spänst och elasticitet blir mer förslappad, rynkig, grå/livlöshy med mera. Det finns olika typer av rynkor och linjer på huden. Torra och djupa rynkor är en del av allt som påverkar huden. Djupa är rynkor som kommit av åldern, alltså hudens normala linjer. De framträder när de kollagena fibrerna blir gamla och styva. Torr rynkor beror på en dåligt återfuktad hud. Kommer ofta av fel produkter som torkar ut än återfuktar.

(Gäller alla hudtyper när man byter till naturligt och helt rena produkter är att man kan få en kortvarig reaktion pga. att huden vill rensa ut gifter och blockeringar som finns. Även en riktigt torr hud kan upplevas fet och det kan bero på att talg produktionen håller på att balanseras.)

Hudtyper

Vad kan OCM göra för din hud

Vi arbetar med en metod Oil cleansing method (OCM) - rengöra ansiktet med olja. Oljor rengöra huden på djupet. Metoden är helt enkelt att fett effektivt löser upp fett och smuts. Orenheter kan då avlägsnas utan att störa hudens naturliga fettsyrabalans. Mycket skonsammare för din hud än ”vanlig” hudvård Löser/underlättar många hudproblem genom att inte tvätta bort hudens skyddande fettsyramantel så huden kan läkas (fet hy, torr hud, blandhy, eksem, rosacea etc). Perfekt för alla hudtyper, kanske extra för en känslig hud som kan ha problem med rengöringssteget annars. Eftersom huden behöver fukt och fett så är det viktigt att fukta den innan du smörjer in med olja. Risken finns annars att den blir uttorkad istället.

Viktigt att tänka på vid OCM
 Obs! Smörj inte in ansiktet med olja på torr hud. Fukta ansiktet rikligt med ett hydrolat ( flower water) eller vanligt vatten (bör undvikas då vatten har fel PH). Smörj in med några droppar ansiktsolja anpassad för din hud.
 Tvätta bort oljan med en rengörinssvamp
Olja är inte vattenlösligt, därför kan du inte skölja ansiktet med vatten för att avlägsna din rengöringsolja, utan använder istället en rengöringssvamp. Svampen hjälper dig att få bort all olja samtidigt som det ger en skonsam daglig peeling och bidrar till en fräsch och ren känsla. Det är dock viktigt att svampen som du använder till rengöringen alltid är ren, dvs tvätta den efter varje användning.
Du kan också avlägsna rengöringsoljan med en bomullsrondell om du har en mer känslig hud eller en liten handduk.
 Olja är en drygare produkt än vatten vilket innebär att en rengöringolja ofta blir ett mer ekonomiskt.

 Tar effektivt och snabbt bort smink, även en vattenfast mascara.
 Oavsett om du har torr, kombinerad eller fet hud så är detta en underbar metod för att göra huden ren på djupet. När porerna blir riktigt rena, så kan dom även dra ihop sig bättre och huden får en jämnare struktur och finare lyster.

Vad kan OCM göra för din hud

Tips på produkter efter hudtyp

Blandad hud – Antiseptisk & läkande. Innehåller Cleansing oil tea tree, eye makeup remover, Flower water Tea tree, Facial oil Divine Protection

Normal hud – Lugnande & för mer lyster. Innehåller Cleansing oil tea tree, eye makeup remover, Flower water Lavender, Facial oil Divine Protection

Torr hud – Lugnande & vårdande. Innehåller Cleansing oil tea tree, eye makeup remover, Flower water Lavender, Facial oil Dry skin

Känslig hud – Doftfri, skonsam & vårdande. Innehåller Cleansing oil Sensitive skin, eye makeup remover, Flower water Lavender, Facial oil Sensitive skin.

Mogen hud – Balanserande & förebygger torrhetsrynkor. Innehåller Cleansing oil tea tree, eye makeup remover, Flower water Lavender, Facial oil Mature skin